BILTESTER / Volkswagen Golf Cabriolet

Helg i solnedgang

Med ny bil er vi klar for indian summer. Vi har testet Golf Cabriolet.

Merke/modellVolkswagen Golf Cabriolet 1,2 TSI
Pris 374.370 kroner (billigste 320.450)
Motorstyrke 105 HK v/5.000 o/min
Dreiemoment 175 Nm v/1.500-4.100 o/min
Drivstoff Bensin
Gir manuell
Toppfart 188 km/t
0-100 km/t 11,7 sek
Lengde 4,24 m
Bredde 1,78 m
Egenvekt 1.346 kg
Bagasjerom 250 l
Forbruk 0,57 l/mil (blandet)
Co2-utslipp 132 g/km

lukk

Fakta

Eventuelle kunder må håpe at det fortsatt er noen solstråler igjen. Volkswagen drøyde nemlig med å få de første utgavene av nye Golf cabriolet til landet.

Som vanlig er det stofftak som gjelder når taket kappes av en Golf. Faktisk er dette den første toppløse Golf-modellen siden 2002, mens den aller første kom på markedet i 1979.

I denne testen har vi sett nærmere på minsten med 1,2-liters bensinturbomotor og 105 hestekrefter.

Holder det i en bil som dette?

Her finner du mange flere biltester

Liten, men grei nok

For noen sportsbil er denne cabrioleten slett ikke.

Den er derimot et relativt rimelig alternativ for den som ønsker seg muligheten til å smekke toppen raskt ned – og nyte de aller fineste soldagene.

Motoren med det beskjedne slagvolumet, altså ikke mer enn 1,2 liter, er en del av VWs strategi om volumkrymping der det er mulig.

Ved hjelp av turboen får motoren akseptabelt skyv, og strengt tatt trengs ikke mer i en bil av denne typen. Kraftutviklingen er relativt lineær, med overraskende bra seigdragsevne fra 2000 omdreininger målt ut fra motorstørrelsen.

Bakpå bilen står det et BlueMotion-emblem, som betyr at VW har gjort litt ekstra for å få ned miljøutslippene, og dermed – særlig i Norge – prislappen.

Men heller ikke den sprekeste motoren, med kompressor og turbo, er stor. Kun 1,4 liter, men til gjengjeld leverer den 160 hestekrefter - og koster rundt 45.000 kroner ekstra.

Noen cabrioleter går faktisk også på diesel

Enkel og smakfull

Inventaret er VW-typisk, med et enkelt og greit instrumentpanel og ditto midtkonsoll – og en ergonomisk godt utformet førerplass.

Det er lett å like at antall potensielle distraksjoner i kupeen er så få.

Unntaket fra normalen er de brune skinnsetene. Slikt tilbehør er nærmest obligatorisk i en toppløsbil, og gir klare assosiasjoner særlig til italienske tradisjoner.

Skinnsetene har god sidestøtte både oppe og nede, og har mye av skylden for at det er lett å trives bak rattet – selv om altså motoren ikke er blant de sprekeste.

Komforten er samtidig høyst akseptabel. Enkle støymålinger bekrefter dessuten at det ikke er stort mer bråk under stofftaket enn i en middels familiebil. Med taket nede er det en helt annen sak, men det bryr neppe den som liker vind i håret eller rundt ørene.

Her er en dyr stofftakcabriolet

Stiv nok

En av hovedutfordringene ved å bygge en fireseters cabriolet, er å oppnå høy nok vridningsstivhet i chassiset.

Historien er full av eksempler på cabrioletmodeller som har mislykkes i så måte, og dermed ikke blitt særlig kjørbare.

Etter vår mening har VW lykkes godt med den nyeste Golfen – som absolutt tåler raske svinger uten å krenge og kny merkbart.

Samtidig formidler den ganske direkte styrefølelsen god kontakt med underlaget; en viktig kjøregledefaktor i en bil som denne.

Luksusbil med tregulv

Bryter trenden

En rekke cabrioletmodeller har kommet med ståltak de siste årene. Hovedfordelen med stål, er nettopp helårsbruk og at taket ikke falmer og slites på samme måte.

Den største ulempen er at takkonstruksjonen tar mye mer plass enn den såkalte suffletten.

I Golfen betyr det først og fremst at det er noe mer plass til bagasje for helgeturen – et eventuelt ståltak ville trolig tatt det aller meste av plass bakerst.

Men store kofferter og barnevogner går uansett ikke inn – her er det om å gjøre å pakke særdeles kompakt. Selv om volumet på 250 liter er akseptabelt, sier lasteåpningen nei til større kolli.

Takoperasjonen er forresten kjapp og enkel. En hendel i midtkonsollen sørger for opp/ned i løpet av få sekunder.

Sjekk hvor tung henger du kan trekke

Er den noe å ha?

Sikkerheten i bilen skal være vel ivaretatt, selv om cabrioleter jevnt over er mindre trygge enn personbiler med tak – av naturlige årsaker.

Basisprisen på rundt 320.000 kroner er ikke til å steile av, selv om vi har testet morsommere konkurrenter i samme prisleie.

Vårt blandede forbruk var ikke mer avskrekkende enn 0,75 liter pr. mil, men det krever at den lille motoren ikke plages for mye på turtall.

Når det gjelder annenhåndsverdi, er det grunn til å spørre om motoren i testbilen blir i svakeste laget – særlig ved et videresalg – selv om den gjør jobben når to personer skal på tur.

Med litt mer eller mindre nødvendig utstyr, som blant annet spesialfelger, navigasjon og parkeringshjelp, koster testbilen drøyt 370.000 kroner. Hadde det samme utstyret vært med i basisprisen, ville totalvurderingen gitt et ekstra øye på terningen.

 

Så mye tid sparer du på å råkjøre

Sjekk heftelser

Sjekk EU-controll