• Du kan starte motoren på tross av promille i blodet, men det er risikabelt. Setter du bilen i bevegelse ved et uhell, er det å betrakte som promillekjøring.

    FOTO: EVEN WISLØFF

Er det lov å starte bilen i fylla?

Politiet kan ta fra deg bilnøklene.

Festantrekk, tynne sko, promille etter inntak av alkohol og bilen på parkeringsplassen.

Det er risikosport å sette seg i førersetet med promille, så risikabelt at politiet kan ta fra deg nøklene for å unngå at du gjør seg skyldig i promillekjøring.

Men er det lov å starte bilen for å varme seg. Hva med å flytte bilen en meter eller to?

Sove ut rusen i bilen?

Utrykningspolitiet har publisert et spørsmål fra en av sine følgesvenner på Facebook, der bilisten lurer på om han kan sove ut rusen i bilen med motoren i gang.

Reglene er krystallklare: Promillekjøring eller forsøk på å kjøre bilen i påvirket tilstand er straffbart.

Les også

Mødre frykter trafikkulykker mest

Foreldre engstelige når barna kjører bil alene.

 

Skulle du ved et uhell komme borti girspak eller kløtsj og bilen triller fremover, er det å betrakte som promillekjøring etter vegtrafikklovens paragraf 22 punkt 1.

Det hjelper ikke at det ikke var meningen å sette bilen i bevegelse.

 

Kan ta fra deg nøklene

Men skulle du altså bare sitte i bilen og varme deg, bryter du ingen annen lov enn trafikkreglenes paragraf 16. Denne paragrafen forteller at det er forbudt å la bilen stå på tomgang i tettbebygd strøk.

Om politiet banker på vinduet mens du sitter i førersetet med promille i blodet, vil de imidlertid tenke på annet enn tomgangskjøring.

– Hvis politimannen finner at det er en nærliggende risiko for at du vil kjøre bilen i påvirket tilstand, vil han med hjemmel i politiloven kunne gripe inn og for eksempel ta fra deg bilnøkkelen og be deg hente den på politistasjonen når du blir edru, forteller Utrykningspolitiet til sine følgere på Facebook.

 

Hindrer promillekjøring

Politiet påpeker at det selvsagt ikke er en enkel avgjørelse å ta fra noen bilnøkkelen fordi bilen står på tomgang.

Men poenget er selvsagt å hindre at det skjer noe straffbart - og farlig. Og selvom du blir fratatt nøkkelen, blir du ikke straffeforfulgt, påpeker Utrykningspolitiet.

Men når bare et lite uhell med girspaken kan gjøre deg til promillekjører, burde man kanskje funnet andre varmestuer enn bilen.

 

Følg oss på Facebook!